πηγή εικόνας: businessnewsdaily.com
Καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν τις αγορές τους μέσω internet, πράγμα πολύ λογικό καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να έχει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, καλύτερες τιμές και κυρίως πρόσβαση σε απομακρυσμένα καταστήματα. Οι αγορές όμως μέσω διαδικτύου μπορούν να κρύβουν μεγάλους κινδύνους, ειδικά για αρχάριους χρήστες. Μέσα από μερικές συμβουλές θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως στον τομέα αυτό και να προφυλάξουμε τους μελλοντικούς αγοραστές από κακοτοπιές.
1. Κάνε τις αγορές σου μόνο από αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα
Τα ηλεκτρονικά καταστήματα στο διαδίκτυο γίνονται καθημερινά όλο και περισσότερα, με αποτέλεσμα να είναι τόσα πολλά που δύσκολα πια μπορείς να διακρίνεις ποια από αυτά είναι αξιόπιστα και ποια όχι. Έχει συμβεί πολλές φορές χρήστες να κάνουν αγορές από μικρά καταστήματα και είτε το προϊόν να είναι διαφορετικό από αυτό για το οποίο πλήρωσαν είτε να μην παρέλαβαν ποτέ την παραγγελία τους. Πως όμως μπορείς να διακρίνεις αν η ιστοσελίδα είναι αξιόπιστη; Βρισκόμαστε στην εποχή της εύκολης ενημέρωσης, δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις παρά μια μικρή αναζήτηση στο internet για κριτικές χρηστών και για παράπονα που τυχόν έχουν από τις παραγγελίες τους. Διασταύρωσε τα στοιχεία και αν η ζυγαριά γέρνει πολύ υπέρ του καταστήματος, μην διστάσεις να κάνεις τη αγορά σου.
2. Πριν καταλήξεις στην αγορά σου συμβουλέψου τις κριτικές
Σχεδόν σε κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα δίνετε η δυνατότητα στους χρήστες να γράψουν την δική του κριτική για το προϊόν που αγόρασαν, καθώς και να το βαθμολογήσουν. Αυτό θα σου φανεί χρήσιμο καθώς μπορείς με μια ματιά να διακρίνεις αν αυτό το προϊόν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου και αν ικανοποιεί τις προσδοκίες σου. Υπάρχουν ιστοσελίδες που ασχολούνται μόνο με αυτό το πράγμα, ειδικά όταν πρόκειται για ηλεκτρονικά και gadgets, τα site αυτού του είδους είναι αμέτρητα. Αν σου περισσεύει λίγος χρόνος μπορείς και εσύ να γράψεις μια κριτική μετά την αγορά σου, κάνοντας έτσι πιο εύκολη την ζωή των άλλων χρηστών.
3. Είναι προτιμότερο να πληρώνεις με αντικαταβολή παρά με κάρτα
Πολλές ιστοσελίδες παρέχουν την δυνατότητα πληρωμής με αντικαταβολή, πράγμα που είναι προτιμότερο από το να χρησιμοποιήσεις την κάρτα σου. Το κέρδος από αυτήν την πρακτική είναι ότι δεν διακινδυνεύεις τα χρήματα σου, η διαδικασία είναι χέρι με χέρι με τον διανομέα και έτσι είσαι σίγουρος ότι θα παραλάβεις το προϊόν σου. Είναι συχνό φαινόμενο παραγγελίες να μην παραδίνονται ποτέ ενώ έχουν πληρωθεί κανονικά μέσω της κάρτας.
4. Αν χρειαστεί να πληρώσεις με κάρτα φρόντισε να είναι χρεωστική και όχι πιστωτική
Αν τελικά η ιστοσελίδα δεν διαθέτει δυνατότητα πληρωμής μέσω αντικαταβολής θα αναγκαστείς λογικά να πληρώσεις μέσω κάρτας. Εδώ θα σου προτείναμε να χρησιμοποιήσεις χρεωστική κάρτα αντί πιστωτικής. Ο λόγος είναι ότι από μία χρεωστική κάρτα μπορεί να καταναλωθεί ποσό μονάχα ισάξιο με το υπόλοιπο του τραπεζικού σου λογαριασμού και συνάμα δεν υπάρχουν τόκοι και κρυφές χρεώσεις σε αντίθεση με την πιστωτική.
5. Να είσαι προσεκτικός κατά την παραλαβή του προϊόντος
Ένα ακόμη σημείο στο οποίο είναι καλό να δώσεις προσοχή είναι εκείνο της παραλαβής από την μεταφορική εταιρία. Αυτό που θα μπορούσε να πάει στραβά εδώ είναι το γεγονός ότι τα δέματα δεν φτάνουν πάντα ακέραια και ειδικά όταν πρόκειται για εύθραυστα αντικείμενα. Συμβαίνει πολλές φορές ένα δέμα κατά την μεταφορά να φτάσει στραπατσαρισμένο ή λερωμένο/βρεγμένο ή ακόμη χειρότερα να σε έχει εξαπατήσει η εταιρία που έκανες την αγορά και το δέμα να είναι κενό. Ακόμη όμως και τότε έχεις δικαιώματα όσον αφορά την αγορά σου. Μπορεί να μην μπορείς να ελέγξεις αν το δέμα είναι σε καλή κατάσταση πριν το πληρώσεις στον μεταφορέα, όμως μπορείς να το πληρώσεις και να του ζητήσεις να μείνει μπροστά σου μέχρις ότου ανοίξεις το δέμα και βεβαιωθείς για το περιεχόμενο. Αν το το δέμα έχει κάποιο πρόβλημα, ζητάς από τον μεταφορέα να κάνεις επιστροφή του δέματος και να γράψει μια αναφορά σχετικά με το πρόβλημα, έτσι θα είσαι ασφαλής.